Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس مذهبی در رابطه با عید سعید فطر و برخی از احکام مربوط به این روز توضیحاتی داد.

به گزارش قدس آنلاین، عید سعید فطر، یکی از اعیاد مسلمانان در سراسر جهان و شروعی دوباره برای یک ماه بندگی است؛ اولین روز ماه شوال، با آداب و احکام خاصی همراه است و پرسش‌هایی را در ذهن اغلب افراد به وجود می‌آورد. از اینرو، در این مطلب، گفت و گویی با حجت الاسلام والمسلمین عبدالله حبیبیان، کارشناس مذهبی، پیرامون برخی از این پرسش‌ها انجام داده ایم که در ادامه می‌خوانید:

آقای حبییان، درمورد فلسفه نماز عید سعید فطر توضیح مختصری دهید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طور کلی، ماهیّت نماز ارتباط با خدا و از جهت لغوی هم به معنای دعاست. امّا نوع خاصی از دعا و خواندن خداست که تبدیل به عمل معین عبادی شده است و درمنظومه معرفتی اسلام، چند ماهیّت کلی برای آن تبیین شده است. اول، یاد خداست که انسان را از غفلت دور می‌کند، دوم، مسئله شکر است که انسان هر زمانی متوجه نعمت‌های خداوند می‌شود در برابر او بهترین ابزار تشکر را نماز می‌بیند و سوم، هر زمانی که انسان احساس ناامنی یا اضطراب و... دارد تلاش می‌کند به نماز پناه ببرد.

به همین دلیل، ما نمازهای عادی یومیه را داریم که هم برای تشکر و هم برای یاد خدا هستند و یا نمازآیات را داریم که وقتی انسان نشانه‌هایی را می‌بیند که یادآور قیامت و سختی‌هایش است، به خداوند توجه می‌کند و به او پناه می‌برد و در این میان، نماز عید فطر را داریم که می‌تواند در قالب تشکراز نعمت درک ماه رمضان و به پایان بردن این ضیافت الهی تبیین شود و همچنین می‌تواند پایان ویژه و فوق العاده‌ای از ارتباط با خداوند در قالب عمل جمعی باشد چراکه روزه داری کاری فردی است که یکایک مومنان روزه می‌گیرند و پس از این که همه آن‌ها این عمل را انجام دادند، تلاش می‌کنند به شکل نمازی باشکوه، ارتباط جمعی ویژه را با خداوند برقرار کنند و تشکر عمومی‌دربرابر این ضیافت الهی داشته باشند و نکته‌ای که وجود دارد این است که درواقع، عید از ریشه بازگشت و عود است و در هر عیدی مثل سعید فطر، انسان‌ها بازگشتی به فطرت، منشا و مبدا شکل گیری تکون هستی خود دارند. از اینرو، وقتی انسان بازگشت و نگرشی جدید به وضعیت و اصل خود در کائنات دارد طبیعی است که به خالق خود و کسی که این ساختار را رقم زده است التفات و عنایت پیدا می‌کند و بهترین ابزاری که در برابر او می‌بیند خضوع و خشوع است که در قالب نماز تجلی پیدا می‌کند.

چرا روزه در عید سعید فطر حرام است؟

درواقع، وجوب روزه ماه مبارک رمضان و حرمت روزه در عید سعید فطر، دو روی یک سکه هستند و آن هم مسئله عبودیت و تسلیم در برابر خواست خداوند متعال است. زیرا عبودیت پروردگار در هر قالب و جلوه‌ای که خودنمایی کند یک روح بیشتر ندارد و آن هم این است که ما خودمان را بندگان مولی تعالی می‌بینیم چه او دستور به روزه داری و یا عدم روزه داری دهد.

در حقیقت، روزه ماه مبارک رمضان و عدم روزه آغاز ماه شوال، جلوه زیبایی از تعبد و تسلیم در برابر امر و نهی خداوند است که در رمضان، روزه گرفتن امری واجب است و در شروع ماه شوال و روز عید سعید فطر حرام است. اما بدنبال این موضوع می‌بینیم انسان مومن، با وجود تعبد و تسلیم در برابر امر الهی و انس وجودی او با ماه رمضان، به محض این که متوجه می‌شود پروردگار متعال، او را از روزه گرفتن نهی کرده است، روزه عید سعید فطر را کنار می‌گذارد و در وجودش، تسلیم و تعبد خودنمایی می‌کند و علاوه بر این، موارد دیگری نیز پیرامون ماهیت حرمت روزه ماه شوال مطرح است که روح انسان برای انجام امور عبادی و رفتارهای اینچنینی ظرفیتی دارد و خداوند مهربان می‌خواهد به همان نسبتی که فرد، کار جدی و معنوی و عبادی کرده و اینچنین خود را تحت فشار قرار داده است، پس از آن به خود آرامش دهد و از این مرحله فراتر نرود و دچار افراط و تفریط نشود.

به همین دلیل، در پایان ماه مبارک رمضان، نه این که بنده اش را مختار بگذارد بلکه او را از ادامه روزه گرفتن نهی می‌کند چراکه از لحاظ شرایط جسمانی انسان‌ها نیز این کار مطلوب است که پس از ماه رمضان با یک فاصله کوتاه و منقطع، روند روزه داری خود را ادامه دهند تا جایی که در توصیه‌های منابع دینی هم به روزه دائمی‌سفارش نشده بلکه توصیه این است که بندگان در طول سال، سه روز در هر ماه یا دو روز در هفته روزه بگیرند و این موضوع نشان می‌دهد شاید مطلوب خداوند متعال از نظر شرایط جسمی‌و مزاجی بدن انسان نیز عدم استمرار مطلق باشد که در برخی از ایام، روزه داری را حرام کرده اند.

آیا افرادی که از غروب شب عید مهمان باشند فطریه بر عهده میزبان است و اگر آن شب، هلال ماه رویت نشود و عید نباشد تکلیف فطریه مهمان یا مهمانان چیست؟

تقریباً نظر اغلب مراجع این است که با یک شب مهمان شدن، فطریه به عهده میزبان نیست مگر این که از نظر عرفی، با همین یک شب مهمان شدن هم، مهمان نان خور میزبان محسوب شود که اگر به عرف مراجعه کنیم، می‌بینیم کسی با یک یا دو سه شب مهمان شدن، نان خور میزبان محسوب نمی‌شود و کسی نمی‌گوید نان خور این خانواده است چراکه در آن شب، مهمان محسوب می‌شود و به همین دلیل، عمده مراجع قبول دارند که فطریه مهمان بر عهده میزبان به شمار نمی‌آید مگر شرطی که مطرح کردم از نگاه عرف محقق شود و تقریبا چنین چیزی وجود ندارد. امّا اگر آن شب، عید نباشد مشخص است که تکلیف زکات فطره بر عهده میزبان و مهمان حاصل نشده است و زمانی تکلیف وجوه حاصل می‌شود که غروب قطعی شب عید فطر مشخص شود. یعنی اگر ما گمان کنیم شب عید است و فردا معلوم شود که چنین نیست اصلا تکلیف زکات فطره به گردن کسی نیست و اگر پرداختی هم انجام شده است، مصداق فطریه نخواهد بود.

آیا زکات فطره باید در روزهای نزدیک به عید سعید فطر کنار گذاشته شود و تکلیف افرادی که دِینِ فطریه بر عهده شان است، چیست؟

از جهت فقهی گفته می‌شود برای کسی که نماز عید فطر شرکت می‌کند بنابراحتیاط واجب، قبل از رفتنش زکات فطره را پرداخت کند یا مبلغ را کنار بگذارد و اگر موفق به شرکت در نماز نمی‌شود تا قبل از ظهر روز عید، زکات فطره را یا به فقیر پرداخت کند و یا آن را کنار بگذارد تا با فاصله‌ای بتواند به فرد نیازمند و یا فرد واسطه این مبلغ به فقرا برساند و بدنبال آن، افرادی که دِین فطریه بر عهده شان است و از قبل نداده اند باید مبلغ را پرداخت کنند و اگر امسال با تاخیر می‌خواهند این تکلیف را انجام دهند تاخیر جایز نیست و پرداخت آن قاعده‌ای دارد چراکه تکلیف از عهده فرد ساقط نمی‌شود.

درمورد فطریه سادات توضیح مختصری دهید که آیا زکات فطره به همه سادات تعلق می‌گیرد یا شرایط خاصی دارد؟

سید از جهت وجوب زکات یا جواز گرفتن آن فرقی با دیگران ندارد. یعنی اگر می‌تواند درآمد سالانه خود را تامین کند باید زکات فطره را دهد یا اگر فقیر است، فطریه به او تعلق می‌گیرد چراکه مستحق دریافت زکات فطره است و فقط تفاوت در این است که فرد سید نمی‌تواند زکات غیر سادات را بگیرد و صرفا می‌تواند فطریه سادات را اخذ کند و در این میان، فرد غیر سید نباید به فقیری که سید است زکات فطره دهد که معیار پدر به عنوان سرپرست خانواده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عید فطر ماه شوال عید سعید فطر عهده میزبان روزه داری زکات فطره ماه شوال نماز عید بر عهده عید فطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۲۵۱۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید از ظرفیت‌های ارزنده جوانان عشایر بیشتر بهره‌مند شویم

محمد هادی ایمانیه در جلسه شورای عشایر با تقدیر از تلاش‌های کمیته امداد امام خمینی «ره» خواستار تداوم برگزاری جشنواره زکات و فرهنگسازی در این حوزه شد. 

او خواستار فرهنگسازی پیرامون سنت حسنه زکات در جامعه شد و اظهار داشت: پروردگار متعال همواره بر این موضوع تاکید دارد که پرداخت زکات موجب برکت اموال می‌شود. 

ایمانیه غیرت عشایر توانمند استان فارس را شایسته الگوسازی دانست و گفت: باید از ظرفیت‌های ارزنده جوانان عشایر در میدان عمل و در مقیاس وسیع تری بهره‌مند شویم و با اتخاذ این راهکار در راستای هویت سازی آنها گام برداریم. 

استاندار فارس از تلاش دشمنان برای کمرنگ ساختن هویت جوانان ایران اسلامی خبر داد و افزود: عشایر ریشه دار استان فارس و ایران اسلامی از پیشینه درخشانی در تاریخ برخوردار هستند و با اتخاذ راهکار‌های آموزشی و فرهنگی می‌توان بر عزت نفس و ارزش مداری جوانان افزود. 

او از آموزش و پرورش، معاونت اجتماعی سپاه و سایر دستگاه‌های مسئول خواست تا دوره‌های فرهنگی و اعتقادی برای ارتقاء میزان دانش معرفتی و اعتقادی معلمان عشایر و بهورزان برگزار کنند. 

ایمانیه دستاورد این دوره‌های آموزشی را ارتقا سطح دانش اعتقادی و معرفتی معلمان و بهورزان اعلام کرد و بیان داشت: در سال جاری برای حداقل دویست نفر دوره‌های غنای فرهنگی برگزار شود. 

به گفته نماینده عالی دولت در استان فارس، عدم دسترسی عشایر به آب آشامیدنی مطلوب قابل قبول نیست و این چالش با تمهیدات آبفا استان و سازمان امور عشایر و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان باید برطرف شود. 

ایمانیه در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: تفاهمنامه سه جانبه‌ای میان اداره کل عشایری استان، اداره کل برنامه و بودجه فارس با دستگاه‌های خدمات رسان به منظور ارایه خدمات مطلوب به عشایر در حوزه‌های مختلف تا پایان خردادماه سال جاری منعقد شود. 

راه اندازی اورژانس عشایر، کتابخانه عشایر، اختصاص سهیمه آرد و نان از دیگر مواردی بود که استاندار فارس در جلسه شورای امور عشایر به آنها اشاره کرد. 
لازم به ذکر اشت در این جلسه کریمی مدسرکل امور عشایر فارس نیز به تبیین عملکرد اداره کل و دستاورد‌های این اداره کل در حوزه‌های مختلف پرداخت و مصوبات جلسات گذشته شورای عشایری استان مورد بازبینی و بررسی قرار گرفت و همچنین در انتهای جلسه از فعالین عشایری این استان به پاس پرداخت زکات جامعه عشایر به شورای زکات فارس تجلیل بعمل آمد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • حضور دانشجو معلمان در اردوی جهادی زکات دانش اندوزی آنهاست
  • جمع آوری ۵۶۰ میلیارد ریال زکات در خوزستان
  • مجری صداوسیما: اصلاح طلبی نطفه‌اش حرام است و اصولگرایی لقمه‌اش!
  • با قرارگاه نور جواب دشمن را می‌دهیم / ادعای حقوق بشر غربی‌ها دیدنی است
  • باید از ظرفیت‌های ارزنده جوانان عشایر بیشتر بهره‌مند شویم
  •  رشد ۴۶ درصدی جمع‌آوری زکات فطره و کفاره در نطنز 
  • تقویم و اوقات شرعی چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ به افق قم
  • همخوانی توهین‌آمیز هواداران بایرن مونیخ و رئال مادرید؛ بارسلونای حرام‌زاده! / فیلم
  • همخوانی توهین‌آمیز هواداران بایرن مونیخ و رئال مادرید؛ بارسلونای حرام‌زاده!
  • خمس و زکات در عین وجوب یک امر داوطلبانه است